ΜΕΠΨ – Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση

Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση (ΜΕΠΨ) δραστηριοποιείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και παρέχει υποστήριξη σε άτομα νεαρής ηλικίας τα οποία βιώνουν τα πρώτα ψυχωτικά συμπτώματα.

Η ΜΕΠΨ συνιστά μία πλήρη, πολυδιάστατη, πολυεπίπεδη, εξωστρεφή και κοινοτικά προσανατολισμένη κλινική προσέγγιση, με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ψυχωτικών διαταραχών στα αρχικά τους στάδια, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις από την εξέλιξή τους και να αποτραπούν ή να μειωθούν οι πιθανότητες υποτροπών, ενισχύοντας παράλληλα τη βελτίωση της λειτουργικότητας των νέων ασθενών και την ένταξη και επάνοδό τους στο εργασιακό, εκπαιδευτικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Οι υπηρεσίες που παρέχει η Μονάδα είναι:

• Κλινική εκτίμηση, εκτίμηση αναγκών, εκπόνηση εξατομικευμένου σχεδίου φροντίδας και αποκατάστασης και φαρμακευτική αγωγή
  • Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο και σε επίπεδο οικογένειας
  • Ψυχοεκπαίδευση στον ασθενή και στην οικογένειά του
  • Συμβουλευτική ατομική ή και ομαδική και συμβουλευτική οικογένειας
  • Εκπαίδευση σε κοινωνικές και ατομικές δεξιότητες και επαγγελματικό προσανατολισμό
  • Επαγγελματική, εκπαιδευτική και κοινωνική αποκατάσταση και υποστήριξη για εργασιακή ένταξη ή/και επανένταξη
  • Εξατομικευμένες παρεμβάσεις για την προαγωγή ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μέριμνα για την πρόληψη ή τον περιορισμό των παρενεργειών και ενίσχυση συνηθειών καλής υγείας από την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής
  • Προγράμματα και δράσεις δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των εξυπηρετούμενών της σε συνεργασία με φορείς και δραστηριότητες της κοινότητας
  • Προγράμματα συνεργασίας, ενημέρωσης και κινητοποίησης φορέων της κοινότητας για τις ψυχωτικές διαταραχές και τη σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης αυτών
  • Δράσεις ενημέρωσης για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και των προκαταλήψεων που σχετίζονται με τις ψυχικές διαταραχές
  • Προγράμματα εκπαίδευσης του προσωπικού της και επαγγελματιών ψυχικής υγείας άλλων φορέων και εθελοντών