Συνύπαρξη και Διαφοροδιάγνωση Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής (ΙΨΔ) και Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ)

Πρόσφατη έρευνα ρίχνει φως στην περίπλοκη σχέση μεταξύ της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής (OCD) και της Διαταραχής του Αυτιστικού Φάσματος (ASD). Μελέτες, όπως αυτή που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Griffith, τονίζουν τη συνύπαρξη αυτών των καταστάσεων και τις προκλήσεις στη διάγνωσή τους.

Τα άτομα με ΔΑΦ συχνά εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με ΙΨΔ, όπως επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και έντονα ενδιαφέροντα. Αυτή η επικάλυψη περιπλέκει τη διάγνωση, απαιτώντας προσεκτική εξέταση της σοβαρότητας και της βλάβης των συμπτωμάτων. Επιπλέον, η διάκριση μεταξύ γνήσιων ΙΨΔ και συμπεριφορών που σχετίζονται με ΔΑΦ είναι ζωτικής σημασίας για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό θεραπείας.

Η μελέτη τονίζει τη σημασία των εξατομικευμένων παρεμβάσεων που αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα τόσο τα συμπτώματα ΙΨΔ όσο και τα συμπτώματα ΔΑΦ. Η έγκαιρη αναγνώριση και η παρέμβαση είναι βασικές για την αποτελεσματική διαχείριση αυτών των καταστάσεων. Οι συνεργατικές προσπάθειες μεταξύ επαγγελματιών ψυχικής υγείας και ειδικών στον αυτισμό είναι απαραίτητες για την ακριβή διάγνωση και τις εξατομικευμένες στρατηγικές θεραπείας.

Κατανοώντας τη διαφοροποιημένη αλληλεπίδραση μεταξύ ΙΨΔ και αυτισμού, οι κλινικοί γιατροί μπορούν να παρέχουν καλύτερη υποστήριξη και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σε άτομα που επηρεάζονται από αυτές τις περίπλοκες νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Martin, A. F., Jassi, A., Cullen, A. E., Broadbent, M., Downs, J., & Krebs, G. (2020). Co-occurring
obsessive–compulsive disorder and autism spectrum disorder in young people: prevalence, clinical
characteristics and outcomes. European Child & Adolescent Psychiatry, 29(11), 1603–1611.

OCD. National Autistic Society. (n.d.). https://www.autism.org.uk/advice-and-guidance/topics/mental-
health/ocd

Paula-Pérez, I. (n.d.). Differential diagnosis between obsessive compulsive disorder and restrictive and
repetitive behavioural patterns, activities and interests in autism spectrum disorders. Revista de Psiquiatría
Y Salud Mental (English Edition), 6(4), 178–186. https://doi.org/10.1016/j.rpsmen.2012.07.006
Findings on Obsessive-Compulsive Disorder Discussed by Investigators at Griffith University (ASD
Traits Among Youth with Obsessive-Compulsive Disorder). (2017). Pediatrics Week, 153.