Personal Info

Billing Details

Για να πραγματοποιήσετε τη Δωρεά σας στο Σωματείο «Ίκελος», ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Κάντε την κατάθεση της δωρεάς σας στον τραπεζικό μας λογαριασμό ( IBAN: GR1702602470000530201273260 ) στην Τράπεζα (EUROBANK) γράφοντας το ονοματεπώνυμο σας στην αιτιολογία συμπληρωματικά με την λέξη «ΔΩΡΕΑ».
  2. Στείλτε το καταθετήριο σας με email στο: info@somateio-ikelos.gr και θα σας απαντήσουμε για επιπεβαίωση.
  3. Μπορείτε να μας καλέσετε κι εσείς στα τηλέφωνα επικοινωνίας μας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή αν έχετε τυχόν απορίες.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΚΕΛΟΣ
Διεύθυνση: Κορίνθου 270-2, Τ.Κ. 26221, Πάτρα, Ν. Αχαΐας
Τηλ.: 2616 007918
Email: info@somateio-ikelos.gr

 

Εκτιμούμε ιδιαίτερα την προσφορά σας και σας ευχαριστούμε θερμά που υποστηρίζετε ενεργά τον σκοπό μας!

Μόλις δούμε την Δωρεά σας θα σας αποστείλουμε το αποδεικτικό της κατάθεσης σας.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Ευχαριστούμε!

Donation Total: €100,00

Το Μοντέλο Recovery στην Ψυχική Υγεία και η εφαρμογή του στην επιστήμη της Εργοθεραπείας

Στον πυρήνα του μοντέλου Recovery βρίσκεται η πεποίθηση πως η ανάρρωση και η αποκατάσταση είναι δυνατή για όλους, ανεξάρτητα από την διαταραχή που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος…

Το μοντέλο Recovery αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση στη φροντίδα ψυχικής υγείας που δίνει έμφαση στην ικανότητα ενός ατόμου να ζήσει μια ζωή με νόημα παρά τις προκλήσεις και τα εμπόδια που μπορεί θέτει η ψυχική νόσος. Αυτό το μοντέλο υιοθετείται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια σε διάφορα επιστημονικά πεδία που ασχολούνται με τον κλάδο της ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της επιστήμης της εργοθεραπείας, λόγω της προσωποκεντρικής και ενδυναμωτικής φύσης του, που συνάδει άμεσα με την φιλοσοφία του επαγγέλματος.

Στον πυρήνα του μοντέλου Recovery βρίσκεται η πεποίθηση πως η ανάρρωση και η αποκατάσταση είναι δυνατή για όλους, ανεξάρτητα από την διαταραχή που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος. Το μοντέλο αναγνωρίζει ότι η ανάρρωση είναι ένα βαθιά προσωπικό ταξίδι και κάτι περισσότερο από την απλή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ψυχικής νόσου. Αντί αυτού, επικεντρώνεται πλήρως στον ίδιο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του όπως καθορίζονται από τον ίδιο και με στόχο να τον βοηθήσουν ανακτήσουν την αίσθηση του σκοπού και νοήματος στη ζωής του.

Στην επιστήμη της εργοθεραπείας, το Μοντέλο Recovery καθοδηγεί τους επαγγελματίες στην υποστήριξη των θεραπευόμενων τους να προσδιορίσουν τα δυνατά τους σημεία, να θέσουν ουσιαστικούς στόχους και να αναπτύξουν τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την επίτευξή τους. Οι εργοθεραπευτές συνεργάζονται με τα άτομα για να αντιμετωπίσουν προκλήσεις σε διάφορες πτυχές της ζωής τους και να ενισχύσουν δεξιότητες που είναι χρήσιμες για την επίτευξη έργων στους τομείς της καθημερινότητας, συμπεριλαμβανομένης της αυτοφροντίδας, της παραγωγικότητας και των δραστηριοτήτων ελεύθερου χρόνου.

Μια βασική αρχή του μοντέλου Recovery είναι η σημασία της ελπίδας. Οι εργοθεραπευτές προσπαθούν να ενσταλάξουν ελπίδα στα άτομα προωθώντας ένα θετικό και υποστηρικτικό περιβάλλον όπου θα μπορούν να αισθάνονται ικανά να συμμετέχουν ενεργά στον καθορισμό των στόχων τους μέσα από συνεχή υποστήριξη και εκπαίδευση. Επιπρόσθετα η έμφαση στα δυνατά σημεία του ατόμου και όχι στις αδυναμίες, αποτελεί ένα βασικό στοιχείο του μοντέλου που δίνει την δυνατότητα στο άτομο να οραματιστεί ένα μέλλον γεμάτο ευκαιρίες και στόχους για το μέλλον παρά τις δυσκολίες που μπορεί να προκαλεί η διαταραχή. Το μοντέλο Recovery τονίζει επίσης τη σημασία της ουσιαστικής εμπλοκής σε έργα της καθημερινότητας. Οι εργοθεραπευτές υποστηρίζουν τα άτομα να εντοπίσουν δραστηριότητες που τους ευχαρίστηση και αίσθηση σκοπού. Είτε πρόκειται για την έναρξη ενός χόμπι, την συμμετοχή στην κοινότητα ή την επανένταξη στην εργασία, η συμμετοχή σε σημαντικά έργα αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην αποκατάσταση του ανθρώπου μετά την διάγνωση.

Η ενσωμάτωση του μοντέλου Recovery στην  εργοθεραπευτική πρακτική της ψυχικής υγείας είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη της ψυχικής ανάκαμψης. Οι θεραπευτές είναι σημαντικό να αναγνωρίζουν τις μοναδικές εμπειρίες και δυνατότητες κάθε ατόμου και να προσαρμόζουν ανάλογα τις παρεμβάσεις τους. Με επίκεντρο την ελπίδα, την εμπλοκή και την ουσιαστική δέσμευση το ταξίδι της ανάκαμψης από την ψυχική νόσο μπορεί να γίνει μια ομορφότερη εμπειρία για τον άνθρωπο και να του δώσει ελπίδα και κίνητρο για ζωή.

Βασιλική Μωραΐτη

Εργοθεραπεύτρια MSc

Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

  1. Jacob KS. Recovery model of mental illness: A complementary approach to psychiatric careIndian J Psychol Med. 2015;37(2):117-119. doi:10.4103/0253-7176.155605
  2. Malla A, Joober R, Garcia A. Mental illness is like any other medical illness: A critical examination of the statement and its impact on patient care and societyJ Psychiatry Neurosci. 2015;40(3):147-150. doi:10.1503/jpn.150099
  3. American Occupational Therapy Association. Occupational therapy’s role with mental health recovery.
  4. Webber M, Joubert L. Social work and recoveryBr J Soc Work. 2015;45(suppl 1):i1-i8. doi:10.1093/bjsw/bcv125
  5. Substance Abuse and Mental Health Services Administration. Recovery and recovery support.
  6. National Alliance on Mental Illness. Science meets the human experience: Integrating the medical and recovery models

Σχετικές Αναρτήσεις