Στέγαση και Επανένταξη

Το Σωματείο ανέλαβε το 2014 το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη ευπαθών ομάδων» (με χρηματοδότηση από πόρους της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας, του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και με Αρχή Διαχείρισης το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού) σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας (Σχέδιο Λ-21), τον Δήμο Ερυμάνθου (Σχέδιο Λ-22) και το Φιλόπτωχο Ταμείο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τον Δήμο Αθηναίων (Σχέδιο Α-26).

Οι ομάδες – στόχος του προγράμματος ήταν:

• οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνταν σε Κοινωνικούς Ξενώνες Αστέγων ή Ξενώνες Ύπνου ή έκαναν χρήση των υπηρεσιών Ανοιχτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων
  • οικογένειες και άτομα που είχαν καταγραφεί ως άστεγοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας
  • γυναίκες που φιλοξενούνταν σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας
  • άτομα που φιλοξενούνταν σε Δομές Παιδικής Προστασίας, είχαν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν σπούδαζαν.

Ειδικοί Στόχοι του προγράμματος ήταν:

• η άμεση μετάβαση σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης μέσω της παροχής υπηρεσιών στέγασης και κοινωνικής φροντίδας
  • η επανένταξη στον κοινωνικό ιστό μέσω της παροχής υπηρεσιών εργασιακής επανένταξης.

Έπειτα από την επιτυχημένη διαχείριση του προγράμματος, η διαχειριστική αρχή του Υπουργείου Εργασίας κατέγραψε το Σωματείο ΙΚΕΛΟΣ στην Βίβλο Βέλτιστων Πρακτικών.