Personal Info

Billing Details

Για να πραγματοποιήσετε τη Δωρεά σας στο Σωματείο «Ίκελος», ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Κάντε την κατάθεση της δωρεάς σας στον τραπεζικό μας λογαριασμό ( IBAN: GR1702602470000530201273260 ) στην Τράπεζα (EUROBANK) γράφοντας το ονοματεπώνυμο σας στην αιτιολογία συμπληρωματικά με την λέξη «ΔΩΡΕΑ».
  2. Στείλτε το καταθετήριο σας με email στο: info@somateio-ikelos.gr και θα σας απαντήσουμε για επιπεβαίωση.
  3. Μπορείτε να μας καλέσετε κι εσείς στα τηλέφωνα επικοινωνίας μας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή αν έχετε τυχόν απορίες.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΚΕΛΟΣ
Διεύθυνση: Κορίνθου 270-2, Τ.Κ. 26221, Πάτρα, Ν. Αχαΐας
Τηλ.: 2616 007918
Email: info@somateio-ikelos.gr

 

Εκτιμούμε ιδιαίτερα την προσφορά σας και σας ευχαριστούμε θερμά που υποστηρίζετε ενεργά τον σκοπό μας!

Μόλις δούμε την Δωρεά σας θα σας αποστείλουμε το αποδεικτικό της κατάθεσης σας.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Ευχαριστούμε!

Donation Total: €100,00

Στοματοπροσωπικές ασκήσεις . Χρησιμότητα στα παιδιά με ΔΑΦ

Οι στοματοπροσωπικές ασκήσεις για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού είναι πολύ χρήσιμες για τη βελτίωση της κινητικότητας του στόματος, του προσώπου και της γλώσσας, καθώς και για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Αυτές οι ασκήσεις συνήθως ενσωματώνονται σε θεραπευτικά προγράμματα από λογοθεραπευτές και βοηθούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που αφορούν τη φωνητική παραγωγή, τη σίτιση και την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Σκοπός αυτών των ασκήσεων είναι:

  • Βελτίωση της κινητικότητας των μυών του προσώπου: στοχεύουν στην βελτίωση της μυϊκής λειτουργίας του στόματος , των χειλιών , των μάγουλων και της γνάθου.
  • Ενίσχυση των μυών του προσώπου: Χρησιμοποιούνται για την ενδυνάμωση των μυών που είναι υπεύθυνοι για κινήσεις όπως το χαμόγελο, το άνοιγμα και το κλείσιμο του στόματος, και την έκφραση των συναισθημάτων.
  • Αποκατάσταση της κατάποσης και της ομιλίας: σε περιπτώσεις που υπάρχουν δυσκολίες στην κατάποση ή στην ομιλία, οι στοματοπροσωπικές ασκήσεις βοηθούν στην βελτίωση αυτών των λειτουργιών.
  • Ανακούφιση από πόνους ή εντάσεις: μπορούν να ανακουφίσουν από πόνους ή ένταση στους μύες του προσώπου, ειδικά σε περιπτώσεις όπως η διάγνωση του «τρίξιμου των δοντιών» (βρουξισμός).
  • Θεραπεία μετά από χειρουργικές επεμβάσεις : χρησιμοποιούνται συχνά ως μέρος της αποκατάστασης μετά από επεμβάσεις στο πρόσωπο, στη γνάθο ή στη στοματική κοιλότητα

Ορισμένες από τις στοματοπροσωπικές ασκήσεις περιλαμβάνουν:

  1. Ασκήσεις για τη βελτίωση της κινητικότητας του στόματος:
    • Άνοιγμα και κλείσιμο του στόματος: Το παιδί μπορεί να επαναλαμβάνει την κίνηση του ανοίγματος και του κλεισίματος του στόματος για να ενισχύσει τη μυϊκή κινητικότητα.
    • Ασκήσεις για τα χείλη: Όπως το χαμόγελο ή το τράβηγμα των χειλιών, που βοηθούν στη βελτίωση της έκφρασης και της κίνησης των μυών του προσώπου.
  2. Ασκήσεις για τη γλώσσα:
    • Κίνηση της γλώσσας προς τα πάνω και κάτω ή από πλευρά σε πλευρά: Αυτές οι ασκήσεις βοηθούν στη βελτίωση της κινητικότητας της γλώσσας.
    • Ανάληψη αντικειμένων με τη γλώσσα: Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει απλές ασκήσεις όπως το κράτημα ενός μικρού αντικειμένου με τη γλώσσα.
  3. Ασκήσεις για τη βελτίωση της αναπνοής και του συντονισμού με τον λόγο:
    • Αναπνοή μέσω της μύτης και εξαγωγή αέρα μέσω του στόματος: Αυτό βοηθά στην εκπαίδευση του αναπνευστικού συστήματος και της χρήσης του στόματος για λόγο και επικοινωνία.
    • Αναστεναγμός ή ήχοι (π.χ. «χου» ή «μου») για τη βελτίωση της ρύθμισης του λόγου.
  4. Ασκήσεις για την ενίσχυση της αίσθησης του προσώπου:
    • Μασάζ στο πρόσωπο ή στις περιοχές γύρω από το στόμα και τη γνάθο: Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών του προσώπου και στην ενίσχυση της αίσθησης του προσώπου.
    • Ασκήσεις με ρουφήγματα και φυσήματα: Ρουφώντας ή φυσώντας από το στόμα βοηθά στη βελτίωση του μυϊκού ελέγχου του στόματος.

Η καθοδήγηση από εξειδικευμένο επαγγελματία, όπως λογοθεραπευτή, είναι σημαντική για την εφαρμογή αυτών των ασκήσεων και για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς

 

Βιβλιογραφία:

https://logopathologos.com/stomatoproswpikes-askisis/

Πώς να μειώσετε το διαρκές, έμμονο μασούλημα στον αυτισμό

http://nestor.teipel.gr/xmlui/bitstream/handle/123456789/18067/%CE%A3%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82%20%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%9C%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B5%CF%82%20%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%80%CF%84%CF%8E%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD.pdf?sequence=1

https://evangeliasoupi.eu/2016/10/14/%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CF%8E%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9/

 

Τσούλου Ζωή

Λογοθεραπεύτρια

Σχετικές Αναρτήσεις