ΔΩΡΕΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΚΕΛΟΣ

Personal Info

Billing Details

Για να πραγματοποιήσετε τη Δωρεά σας στο Σωματείο «Ίκελος», ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Κάντε την κατάθεση της δωρεάς σας στον τραπεζικό μας λογαριασμό ( IBAN: GR1702602470000530201273260 ) στην Τράπεζα (EUROBANK) γράφοντας το ονοματεπώνυμο σας στην αιτιολογία συμπληρωματικά με την λέξη «ΔΩΡΕΑ».
  2. Στείλτε το καταθετήριο σας με email στο: info@somateio-ikelos.gr και θα σας απαντήσουμε για επιπεβαίωση.
  3. Μπορείτε να μας καλέσετε κι εσείς στα τηλέφωνα επικοινωνίας μας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή αν έχετε τυχόν απορίες.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΚΕΛΟΣ
Διεύθυνση: Κορίνθου 270-2, Τ.Κ. 26221, Πάτρα, Ν. Αχαΐας
Τηλ.: 2616 007918
Email: info@somateio-ikelos.gr

 

Εκτιμούμε ιδιαίτερα την προσφορά σας και σας ευχαριστούμε θερμά που υποστηρίζετε ενεργά τον σκοπό μας!

Μόλις δούμε την Δωρεά σας θα σας αποστείλουμε το αποδεικτικό της κατάθεσης σας.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Ευχαριστούμε!

Donation Total: €100,00

Ο σπασμένος καθρέφτης.

Οι ψυχωσικοί ασθενείς δυσκολεύονται να αντιληφθούν τί είναι πραγματικό και τίμη πραγματικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο πάσχων να μην γνωρίζει ότι έχει ψύχωση, επειδή οι αυταπάτες του φαίνονται αληθινές, δηλαδή δεν διαθέτει εναισθησία. Η έλλειψη εναισθησίας είναι καθοριστικό σύμπτωμα για την πρόγνωση της ψυχικής ασθένειας. Για να γίνει πιο κατανοητή η ψυχική πραγματικότητα ενός ασθενή, αρκεί να φανταστούμε ένα σπασμένο καθρέφτη. Το είδωλο που θα αντικατοπτριστεί στο σπασμένο καθρέφτη είναι κομματιασμένο όπως ακριβώς και η κομματιασμένη αίσθηση πραγματικότητας του ασθενούς με ψυχωσικά συμπτώματα. Όταν, λοιπόν, πραγματοποιηθεί η διάγνωση της ασθένειας, η λήψη της φαρμακευτικής αγωγής και η ψυχοθεραπεία είναι απαραίτητη, με σκοπό την ψυχική οργάνωση και επανένταξη του ατόμου στο κοινωνικό σύνολο. Πολλοί ασθενείς, όμως, προβαίνουν σε άρνηση της λήψης της φαρμακευτικής αγωγής τους, παρουσιάζοντας αντίσταση στη θεραπεία. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους. Ας δούμε ένα κλινικό παράδειγμα, ώστε να κατανοήσουμε γιατί ένας ασθενής παρουσιάζει αντίσταση στη φαρμακευτική αγωγή. Ο «Χ» είναι καχύποπτος απέναντι στο προσωπικό της ψυχιατρικής, στην οποία διαμένει. Έχει εντάξει στο παραλήρημά του ότι το προσωπικό θέλει το «κακό» του και για αυτό των ωθούν στα φάρμακα, γιατί θέλουν να τον δηλητηριάσουν. Διαθέτει ιδέες δίωξης, ιδέες μεγαλείου και δεν διαθέτει εναισθησία της κλινικής του εικόνας π.χ. «Εγώ δεν είμαι τρελός, σαν όλους τους άλλους, δεν χρειάζομαι τα φάρμακα». Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι σε όλες τις διαταραχές που περιλαμβάνονται στις ψυχώσεις έχουμε απο τη πλευρά του ασθενούς μία γενικευμένη αίσθηση μεγαλείου και επαυξημένης αυτοπεποίθησης, επίπεδο συναίσθημα και γενικευμένη αίσθηση καχυποψίας και ανησυχίας. Για όλους τους παραπάνω λόγους, ένας ψυχωσικός ασθενής είναι πολύ πιθανό να αρνηθεί τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, …

Οι ψυχωσικοί ασθενείς δυσκολεύονται να αντιληφθούν τί είναι πραγματικό και τίμη πραγματικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο πάσχων να μην γνωρίζει ότι έχει ψύχωση, επειδή οι αυταπάτες του φαίνονται αληθινές, δηλαδή δεν διαθέτει εναισθησία. Η έλλειψη εναισθησίας είναι καθοριστικό σύμπτωμα για την πρόγνωση της ψυχικής ασθένειας.

Για να γίνει πιο κατανοητή η ψυχική πραγματικότητα ενός ασθενή, αρκεί να φανταστούμε ένα σπασμένο καθρέφτη. Το είδωλο που θα αντικατοπτριστεί στο σπασμένο καθρέφτη είναι κομματιασμένο όπως ακριβώς και η κομματιασμένη αίσθηση πραγματικότητας του ασθενούς με ψυχωσικά συμπτώματα.

Όταν, λοιπόν, πραγματοποιηθεί η διάγνωση της ασθένειας, η λήψη της φαρμακευτικής αγωγής και η ψυχοθεραπεία είναι απαραίτητη, με σκοπό την ψυχική οργάνωση και επανένταξη του ατόμου στο κοινωνικό σύνολο. Πολλοί ασθενείς, όμως, προβαίνουν σε άρνηση της λήψης της φαρμακευτικής αγωγής τους, παρουσιάζοντας αντίσταση στη θεραπεία. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;

Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους. Ας δούμε ένα κλινικό παράδειγμα, ώστε να κατανοήσουμε γιατί ένας ασθενής παρουσιάζει αντίσταση στη φαρμακευτική αγωγή.

Ο «Χ» είναι καχύποπτος απέναντι στο προσωπικό της ψυχιατρικής, στην οποία διαμένει. Έχει εντάξει στο παραλήρημά του ότι το προσωπικό θέλει το «κακό» του και για αυτό των ωθούν στα φάρμακα, γιατί θέλουν να τον δηλητηριάσουν. Διαθέτει ιδέες δίωξης, ιδέες μεγαλείου και δεν διαθέτει εναισθησία της κλινικής του εικόνας π.χ. «Εγώ δεν είμαι τρελός, σαν όλους τους άλλους, δεν χρειάζομαι τα φάρμακα».

Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι σε όλες τις διαταραχές που περιλαμβάνονται στις ψυχώσεις έχουμε απο τη πλευρά του ασθενούς μία γενικευμένη αίσθηση μεγαλείου και επαυξημένης αυτοπεποίθησης, επίπεδο συναίσθημα και γενικευμένη αίσθηση καχυποψίας και ανησυχίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ένας ψυχωσικός ασθενής είναι πολύ πιθανό να αρνηθεί τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, σημαντική είναι η συμβολή μίας καλής θεραπευτικής σχέσης με τον ειδικό. Η ανάπτυξη μίας σχέσης εμπιστοσύνης και συνεργατικότητας, θα βοηθήσει τον ωφελούμενο να κατανοήσει τη φύση της ασθένειας του και τα συμπτώματα αυτής. Απόρροια όλων αυτών θα είναι η ανάπτυξη της εναισθησίας.

Σχετικές Αναρτήσεις