Log In to Your Account (optional)

Billing Details

Για να πραγματοποιήσετε τη Δωρεά σας στο Σωματείο «Ίκελος», ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Κάντε την κατάθεση της δωρεάς σας στον τραπεζικό μας λογαριασμό ( IBAN: GR1702602470000530201273260 ) στην Τράπεζα (EUROBANK) γράφοντας το ονοματεπώνυμο σας στην αιτιολογία συμπληρωματικά με την λέξη «ΔΩΡΕΑ».
  2. Στείλτε το καταθετήριο σας με email στο: info@somateio-ikelos.gr και θα σας απαντήσουμε για επιπεβαίωση.
  3. Μπορείτε να μας καλέσετε κι εσείς στα τηλέφωνα επικοινωνίας μας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή αν έχετε τυχόν απορίες.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΚΕΛΟΣ
Διεύθυνση: Κορίνθου 270-2, Τ.Κ. 26221, Πάτρα, Ν. Αχαΐας
Τηλ.: 2616 007918
Email: info@somateio-ikelos.gr

 

Εκτιμούμε ιδιαίτερα την προσφορά σας και σας ευχαριστούμε θερμά που υποστηρίζετε ενεργά τον σκοπό μας!

Μόλις δούμε την Δωρεά σας θα σας αποστείλουμε το αποδεικτικό της κατάθεσης σας.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Ευχαριστούμε!

Donation Total: €100,00

ΜΟΝΑΔΑ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΩΣΗ “ΜΕΠ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ”

Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης Κορυδαλλού ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2023 και αποσκοπεί στην ψυχιατρική και κοινοτική φροντίδα των ασθενών με πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο, καθώς επίσης και στην υποστήριξη των οικογενειών τους. Συνιστά μία πλήρη, πολυδιάστατη, πολυεπίπεδη, εξωστρεφή και κοινοτικά προσανατολισμένη κλινική προσέγγιση, με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ψυχωτικών διαταραχών στα αρχικά τους στάδια, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις από την εξέλιξή τους και να αποτραπούν ή να μειωθούν οι πιθανότητες υποτροπών, ενισχύοντας παράλληλα τη βελτίωση της λειτουργικότητας των νέων ασθενών και την ένταξη και επάνοδό τους στο εργασιακό, εκπαιδευτικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Η Μονάδα υποδέχεται άτομα ηλικίας 17-45 ετών που εμφανίζουν για πρώτη φορά διαταραχές του ψυχωτικού φάσματος ή παρουσιάζουν συμπτώματα που εγείρουν υποψία αρχόμενης ψυχωτικής διαταραχής. Παραληρητικές ιδέες, ψευδαισθήσεις, έντονη καχυποψία αίσθημα ότι ο κόσμος αλλάζει ανεξήγητα, ανορεξία-αϋπνία-υπερυπνία-αίσθημα κόπωσης- υπερδραστηριότητα που προκαλεί προβλήματα, κοινωνική απόσυρση, μείωση της λειτουργικότητας στο σχολείο ή στην εργασία, ανηδονία και απώλεια κινήτρων, αλλαγές στην προσωπικότητα, παραμέληση του εαυτού, αυτοκαταστροφικός και ετεροκαταστροφικός ιδεασμός, αλλαγές στην προσωπικότητα είναι μερικά από τα παραδείγματα βιωμάτων, με τα οποία ασχολείται η ΜΕΠ. Στελεχώνεται από πολυκλαδική θεραπευτική ομάδα, η οποία απαρτίζεται από ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή και επισκέπτη υγείας. Οι υπηρεσίες που παρέχονται στη Μονάδα περιλαμβάνουν: Κλινική εκτίμηση, ανίχνευση αναγκών και κατάρτιση εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου. Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο και σε επίπεδο οικογένειας. Ψυχοεκπαίδευση στον ασθενή και στην οικογένειά του. Συμβουλευτική ατομική ή και ομαδική και συμβουλευτική οικογένειας. Εκπαίδευση σε κοινωνικές και ατομικές δεξιότητες και επαγγελματικό προσανατολισμό. Επαγγελματική, εκπαιδευτική …

Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης Κορυδαλλού ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2023 και αποσκοπεί στην ψυχιατρική και κοινοτική φροντίδα των ασθενών με πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο, καθώς επίσης και στην υποστήριξη των οικογενειών τους. Συνιστά μία πλήρη, πολυδιάστατη, πολυεπίπεδη, εξωστρεφή και κοινοτικά προσανατολισμένη κλινική προσέγγιση, με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ψυχωτικών διαταραχών στα αρχικά τους στάδια, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις από την εξέλιξή τους και να αποτραπούν ή να μειωθούν οι πιθανότητες υποτροπών, ενισχύοντας παράλληλα τη βελτίωση της λειτουργικότητας των νέων ασθενών και την ένταξη και επάνοδό τους στο εργασιακό, εκπαιδευτικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Η Μονάδα υποδέχεται άτομα ηλικίας 17-45 ετών που εμφανίζουν για πρώτη φορά διαταραχές του ψυχωτικού φάσματος ή παρουσιάζουν συμπτώματα που εγείρουν υποψία αρχόμενης ψυχωτικής διαταραχής. Παραληρητικές ιδέες, ψευδαισθήσεις, έντονη καχυποψία αίσθημα ότι ο κόσμος αλλάζει ανεξήγητα, ανορεξία-αϋπνία-υπερυπνία-αίσθημα κόπωσης- υπερδραστηριότητα που προκαλεί προβλήματα, κοινωνική απόσυρση, μείωση της λειτουργικότητας στο σχολείο ή στην εργασία, ανηδονία και απώλεια κινήτρων, αλλαγές στην προσωπικότητα, παραμέληση του εαυτού, αυτοκαταστροφικός και ετεροκαταστροφικός ιδεασμός, αλλαγές στην προσωπικότητα είναι μερικά από τα παραδείγματα βιωμάτων, με τα οποία ασχολείται η ΜΕΠ.

Στελεχώνεται από πολυκλαδική θεραπευτική ομάδα, η οποία απαρτίζεται από ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή και επισκέπτη υγείας.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται στη Μονάδα περιλαμβάνουν:

  • Κλινική εκτίμηση, ανίχνευση αναγκών και κατάρτιση εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου.
  • Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο και σε επίπεδο οικογένειας.
  • Ψυχοεκπαίδευση στον ασθενή και στην οικογένειά του.
  • Συμβουλευτική ατομική ή και ομαδική και συμβουλευτική οικογένειας.
  • Εκπαίδευση σε κοινωνικές και ατομικές δεξιότητες και επαγγελματικό προσανατολισμό.
  • Επαγγελματική, εκπαιδευτική και κοινωνική αποκατάσταση και υποστήριξη για εργασιακή ένταξη ή/και επανένταξη.
  • Εξατομικευμένες παρεμβάσεις για την προαγωγή ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
  • Προγράμματα και δράσεις δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των εξυπηρετούμενών της, με οργάνωση κατάλληλων ψυχαγωγικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο και σε συνεργασία με φορείς και δραστηριότητες της κοινότητας.
  • Προγράμματα συνεργασίας, ενημέρωσης και κινητοποίησης φορέων της κοινότητας, για τις ψυχωτικές διαταραχές και τη σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης αυτών.
  • Δράσεις ενημέρωσης για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και των προκαταλήψεων που σχετίζονται με τις ψυχικές διαταραχές.
  • Προγράμματα αρχικής και διαρκούς εκπαίδευσης του στελεχιακού της δυναμικού καθώς και επαγγελματιών ψυχικής υγείας άλλων φορέων και εθελοντών.
  • Συνεχής αξιολόγηση των δραστηριοτήτων της και ερευνητικές δραστηριότητες.
  • Δημιουργία εκπαιδευτικών πρωτοκόλλων και πρωτοκόλλων αξιολόγησης όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση.

Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στη ΜΕΠ ακολουθούν την προσέγγιση της κοινοτικής ψυχιατρικής. Στόχος είναι η εξασφάλιση του αποϊδρυματισμού, η αξιοποίηση των πόρων αυτοβοήθειας των ίδιων των ασθενών, η πρόληψη των υποτροπών και της χρονιότητας, η μείωση του στίγματος της ψυχικής ασθένειας, καθώς επίσης και η δημιουργία κοινωνικού δικτύου μεταξύ των οικογενειών.

Πηνελόπη Παπαδοπούλου
Ψυχολόγος-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
PhD Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
ΜΕΠ Κορυδαλλού

Σχετικές Αναρτήσεις