Personal Info

Billing Details

Για να πραγματοποιήσετε τη Δωρεά σας στο Σωματείο «Ίκελος», ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Κάντε την κατάθεση της δωρεάς σας στον τραπεζικό μας λογαριασμό ( IBAN: GR1702602470000530201273260 ) στην Τράπεζα (EUROBANK) γράφοντας το ονοματεπώνυμο σας στην αιτιολογία συμπληρωματικά με την λέξη «ΔΩΡΕΑ».
  2. Στείλτε το καταθετήριο σας με email στο: info@somateio-ikelos.gr και θα σας απαντήσουμε για επιπεβαίωση.
  3. Μπορείτε να μας καλέσετε κι εσείς στα τηλέφωνα επικοινωνίας μας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή αν έχετε τυχόν απορίες.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΚΕΛΟΣ
Διεύθυνση: Κορίνθου 270-2, Τ.Κ. 26221, Πάτρα, Ν. Αχαΐας
Τηλ.: 2616 007918
Email: info@somateio-ikelos.gr

 

Εκτιμούμε ιδιαίτερα την προσφορά σας και σας ευχαριστούμε θερμά που υποστηρίζετε ενεργά τον σκοπό μας!

Μόλις δούμε την Δωρεά σας θα σας αποστείλουμε το αποδεικτικό της κατάθεσης σας.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Ευχαριστούμε!

Donation Total: €100,00

Η κατάθλιψη ως δευτερεύουσα νόσος σε ασθενείς με σχιζοφρένεια

Η κατάθλιψη αποτελεί την τρίτη συχνότερη νόσο στα άτομα με υπάρχουσα διάγνωση σχιζοφρένειας, που επιδρά με αρνητικό τρόπο στην εξέλιξή της και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό θανάτων, καθώς υπάρχει μεγάλος βαθμός αυτοκτονικότητας(Sergey N. M., Сергей Н. М.,2020). Συγκεκριμένα, κάποιοι ερευνητές ανακάλυψαν πως η κατάθλιψη ενέχει κίνδυνο για αυτοκτονία κατά την πρώιμη περίοδο της σχιζοφρένειας (MikulskaJ., Juszczyk G., Gawrońska-Grzywacz M., Herbet M., 2021).

Η κατάθλιψη σε συνδυασμό με τα αρνητικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας και την μείωση των γνωστικών λειτουργιών, επηρεάζουν αρνητικάτην ποιότηταζωής και την πρόγνωση της ασθένειας σε άτομα με σχιζοφρένεια. Επίσης, η κατάθλιψη συμβάλλει στην αύξηση των υποτροπών και των επανεισαγωγών, μειώνει την ποιότητα και τη διάρκεια των υφέσεων και σχετίζεται με πιο συχνή κατάχρηση ουσιών και μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση. Όταν υπάρχει συννοσηρότητα σχιζοφρένειας και κατάθλιψης,πολύ συχνά, η δεύτερη δεν διαγιγνώσκεται και άρα δεν δύναται να εφαρμοστεί θεραπεία στα άτομα (Sergey N. M., Сергей Н. М.,2020).

Η διευκρίνηση της σύνδεσης ανάμεσα στη σχιζοφρένεια και την κατάθλιψη καθίσταται σημαντική, ώστε να υπάρξει δυνατότητα αντιμετώπισηςτης τελευταίας. Κατέστη αντιληπτό, μέσω μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί, πως τα αρνητικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας και η κατάθλιψη είναι δύσκολο να ξεχωριστούν, αφού υπάρχει έντονη συσχέτιση. Επίσης, η κατάθλιψη αποτελεί τονκύριο λόγο της δημιουργίας αισθήματος δυσαρέσκειας για τη ζωή σε άτομα με σχιζοφρένεια. Η αντιμετώπιση συμπτωμάτων κατάθλιψης έχει ως αποτέλεσμα τηβελτίωση του αισθήματος ικανοποίησης που λαμβάνουν από τη ζωή, και αυτό αφορά είτε τις κοινωνικές σχέσεις είτε την ψυχολογική ευεξία. Τέλος, τα συμπτώματα της κατάθλιψης ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη πιθανότητα υποτροπής, σταδιακή κοινωνική απόσυρση, μικρότερη ανταπόκριση στη θεραπεία και μειωμένη γνωστική λειτουργία(Mikulska J., Juszczyk G., Gawrońska-Grzywacz M., Herbet M., 2021).

  Η κατάθλιψη στη σχιζοφρένεια δύναται να χωριστεί σε δύο επίπεδα. Συγκεκριμένα, διαχωρίζεται σε συνδεόμενη με το ψυχωσικό επεισόδιο και σε μη συνδεόμενη με αυτό. Στο πρώτο επίπεδο, τα συμπτώματα της κατάθλιψης φαίνονται κατά τη διάρκεια του ψυχωσικού επεισοδίου και συχνά εξαλείφονται μαζί με την ψύχωση. Η κατάθλιψη συχνά εμφανίζεται με χαρακτηριστικά απάθειας, ανηδονίας, καταθλιπτικήςαποπροσωποποίησης και ενοχής, ωστόσο τα άτομα αυτά κατηγορούν, κυρίως, τους άλλους και όχι τον εαυτό τους. Επιπρόσθετα, ενδέχεται να εμφανιστεί από φαρμακογενείς παράγοντες και να προέλθει από επιπλοκές αντιψυχωσικής θεραπείας(Sergey N. M., Сергей Н. М.,2020).

  Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, αποδεικνύεται η ύπαρξη ασφάλειας στη λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σε ασθενείς με σχιζοφρένεια, παράλληλα με τη λήψη αντιψυχωσικών φαρμάκων (Angharad G, Pavan M, UpthegroveR., 2018). Πέρα από τις βιολογικές θεραπείες, όμως, χρειάζεται να ληφθούν υπόψιν τα θετικά αποτελέσματα της άσκησης. Σε αυτήν εμπεριέχεται και η φυσική κατάσταση, η οποία οδηγεί σε μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων στην σχιζοφρένεια. Επιπλέον, χρειάζεται να έχει κανείς κατά νου και την πρακτική της γνωσιακής- συμπεριφορικής θεραπείας,καθώς και την λήψη μέτρων με σκοπό την  ψυχοκοινωνική αποκατάσταση(Sergey N. M., Сергей Н. М.,2020).

Σύμφωνα με τους Angharad G, Pavan M. και Upthegrove R., η βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης δύναται να έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργικότητα των ατόμων σε βάθος χρόνου, δηλαδή τηντήρηση φαρμακευτικής αγωγής, την χρήση υπηρεσιών , την κατάχρηση ουσιών, τις απόπειρες αυτοκτονίας και γενικότερα την ποιότητα ζωής. Τα αποδεικτικά στοιχείασχετικά με την αποτελεσματικότητα και τον βαθμό αποτελεσματικότητας της θεραπείας είναι σύγχρονα και σημαντικά(Angharad G, Pavan M, Upthegrove R., 2018).

 

ΚΟΥΛΑΛΗ ΑΝΕΖΙΝΑ

Κοινωνική Λειτουργός- «Οικοτροφείο ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών»

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Angharad G, Pavan M, Upthegrove R., 2018: Treatment of depression in schizophrenia: Systematic review and meta-analysis, The British Journal of Psychiatry, 211, Issue: 4, p. 198-204
  2. Mikulska J., Juszczyk G., Gawrońska-Grzywacz M., Herbet M., 2021: HPA Axis in the Pathomechanism of Depression and Schizophrenia: New Therapeutic Strategies Based on Its Participation,Journal of Brain Science, 11, Issue: 10, p. 1-28
  3. Sergey N. M., Сергей Н. М.,2020: Diagnosis and Treatment of Depression in Patients with Schizophrenia, Consortium Psychiatricum, 1, Issue: 2, p. 29-42

 

 

 

 

Σχετικές Αναρτήσεις