Η σίτιση αποτελεί βασική ανάγκη του ανθρώπου, όμως για τα άτομα με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος είναι μια σημαντική και περίπλοκη πρόκληση. Η διατροφή και η σχέση με το φαγητό δεν αφορά μόνο τη συμπεριφορά του κάθε ατόμου, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της νευροαναπτυξιακής διαφορετικότητας των ατόμων. Η επαφή και η σχέση με το φαγητό δύναται να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως είναι οι αισθητηριακές ευαισθησίες, η επιλεκτικότητα και οι έντονες δυσκολίες στην ρουτίνα των γευμάτων.. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει βαθιά κατανόηση των ιδιαίτερων αναγκών κάθε ατόμου, ώστε να προσαρμοστεί αναλόγως και το περιβάλλον του.
Έχοντας αισθητηριακές ευαισθησίες τα άτομα μπορεί να αποφεύγουν συγκεκριμένες υφές, όπως τα μαλακά, τα σκληρά ή τα τραγανά, κάποιες συγκεκριμένες γεύσεις και μυρωδιές και να καταλήγουν να επιλέγουν μόνο συγκεκριμένα τρόφιμα. Η αυξημένη ή μειωμένη αισθητηριακή ευαισθησία φαίνεται να επηρεάζει τον τρόπο που αντιλαμβάνονται και δέχονται την γεύση, την υφή, την οσμή και την εμφάνιση του φαγητού.
Πολλά άτομα επιλέγουν να τρώνε συγκεκριμένα φαγητά κάθε μέρα, σε συγκεκριμένες ποσότητες και με συγκεκριμένη παρουσίαση. Παρατηρείται ότι μπορεί να επιλέγουν να τρώνε μόνο στο ίδιο πιάτο ή η τροφή τους να μην συνοδεύεται από άλλη τροφή. Οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να επιφέρει άρνηση κατανάλωσης του γεύματος και έντονη δυσφορία με αποτέλεσμα το παιδί να μην καταναλώσει το γεύμα. Η συνθήκη αυτή επιφέρει μεγάλο άγχος και εντάσεις στους φροντιστές των ατόμων αναφορικά με τη θρεπτική επάρκεια και την υγεία τους, όταν ειδικά το εύρος και η ποικιλία περιορίζεται σημαντικά.
Συμπεραίνεται, λοιπόν, πως η προσέγγιση στις διαταραχές σίτισης οφείλει να είναι εξατομικευμένη και ιδιαίτερα προσεκτική. Είναι αναγκαία η διεπιστημονική προσέγγιση και η συνεργασία της οικογένειας, των ειδικών υγείας και των θεραπευτών, ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Είναι εφικτό να βελτιωθούν οι δυσκολίες στη σίτιση με την ανάλογη κατανόηση, σεβασμό και ευελιξία.
ΗΛΙΑΝΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΕΦΗΒΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑΡΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ Π.Ε. ΑΧΑΙΑΣ