Personal Info

Billing Details

Για να πραγματοποιήσετε τη Δωρεά σας στο Σωματείο «Ίκελος», ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Κάντε την κατάθεση της δωρεάς σας στον τραπεζικό μας λογαριασμό ( IBAN: GR1702602470000530201273260 ) στην Τράπεζα (EUROBANK) γράφοντας το ονοματεπώνυμο σας στην αιτιολογία συμπληρωματικά με την λέξη «ΔΩΡΕΑ».
  2. Στείλτε το καταθετήριο σας με email στο: info@somateio-ikelos.gr και θα σας απαντήσουμε για επιπεβαίωση.
  3. Μπορείτε να μας καλέσετε κι εσείς στα τηλέφωνα επικοινωνίας μας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή αν έχετε τυχόν απορίες.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΚΕΛΟΣ
Διεύθυνση: Κορίνθου 270-2, Τ.Κ. 26221, Πάτρα, Ν. Αχαΐας
Τηλ.: 2616 007918
Email: info@somateio-ikelos.gr

 

Εκτιμούμε ιδιαίτερα την προσφορά σας και σας ευχαριστούμε θερμά που υποστηρίζετε ενεργά τον σκοπό μας!

Μόλις δούμε την Δωρεά σας θα σας αποστείλουμε το αποδεικτικό της κατάθεσης σας.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Ευχαριστούμε!

Donation Total: €100,00

Τι προκαλεί την ψύχωση;

Η ψύχωση είναι μια σύνθετη ψυχική κατάσταση που επηρεάζει την αντίληψη και τη συμπεριφορά του ατόμου. Τα αίτια της ψύχωσης μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον άνθρωπο και τις συνθήκες του, και η κατανόηση αυτών των αιτίων είναι σημαντική για τη διάγνωση και τη θεραπεία.

  1. Φυσικές Αιτίες

Ασθένειες και Τραυματισμοί: Ορισμένες σωματικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν ψύχωση. Για παράδειγμα, λοιμώξεις, υψηλός πυρετός, τραυματισμοί στο κεφάλι, και δηλητηρίαση από ουσίες όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος έχουν συνδεθεί με ψυχιατρικές εκδηλώσεις (Muench&Hoh, 2016).

Νευροεκφυλιστικές Παθήσεις: Νόσοι όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ψευδαισθήσεις και παραληρητικές ιδέες (Meyer&Möller, 2019).

  1. Ψυχολογικοί Παράγοντες

Κακοποίηση και Τραύμα: Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που έχουν βιώσει κακοποίηση ή τραυματικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των εμπειριών ρατσισμού, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ψύχωση (Varese et al., 2012).

Θλίψη και Πένθος: Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να προκαλέσει ψυχικές διαταραχές, μερικές φορές εκφραζόμενες ως ψευδαισθήσεις ή επικοινωνία με τον αποθανόντα (Kozak et al., 2018).

  1. Χρήση Ουσιών

Ναρκωτικά και Αλκοόλ: Η χρήση ψυχαγωγικών ναρκωτικών, όπως η κάνναβη και το LSD, έχει συνδεθεί με ψυχώσεις. Παρόλο που δεν είναι πάντα σαφές αν προκαλούν ψύχωση, η κατανάλωσή τους μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, ειδικά σε άτομα με προηγούμενη ψυχιατρική ιστορία (Nutt et al., 2010).

Συνταγογραφούμενα Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ψυχωσικά συμπτώματα ως παρενέργεια ή κατά τη διάρκεια της διακοπής τους (Sullivan et al., 2016).

  1. Γενετική Κληρονομικότητα

Η ψύχωση μπορεί επίσης να έχει γενετική βάση. Άτομα με οικογενειακό ιστορικό ψυχώσεων έχουν υψηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη διαταραχή. Οι ερευνητές εξετάζουν τους γενετικούς και βιολογικούς μηχανισμούς που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ψύχωσης (Kendler et al., 2011).

Συμπέρασμα

Η ψύχωση είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως σωματικές παθήσεις, ψυχολογικά τραύματα, χρήση ναρκωτικών, και γενετική προδιάθεση. Η κατανόηση αυτών των αιτίων μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές στρατηγικές θεραπείας και υποστήριξης για τους πάσχοντες.

Πηγές

  • Kendler, K. S., et al. (2011). “Genetic and environmental influences on the development of psychosis.” PsychologicalMedicine.
  • Kozak, M. J., et al. (2018). “Grief and psychosis: a review of the literature.” Journal of AffectiveDisorders.
  • Meyer, T. D., & Möller, H. J. (2019). “Neurodegenerative diseases and psychosis.” European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience.
  • Muench, J., & Hoh, E. (2016). “The effects of physical illness on psychiatric symptoms.” Journal of Clinical Psychiatry.
  • Nutt, D. J., et al. (2010). “The relationship of cannabis and psychosis.” Journal of Psychopharmacology.
  • Sullivan, M., et al. (2016). “Medications causing psychosis: a review.” Psychosomatics.
  • Varese, F., et al. (2012). “Childhood adversities increase the risk of psychosis: a meta-analysis.” Schizophrenia Bulletin.

 

Σχετικές Αναρτήσεις