Ψύχωση και τραύμα

Από: Νίκη Σοφουλάκη-Κοινωνική λειτουργός Η σύνδεση μεταξύ τραύματος και ψύχωσης αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο έρευνας στη σύγχρονη ψυχολογία και ψυχιατρική. Το τραύμα, είτε είναι αποτέλεσμα σωματικής, συναισθηματικής ή ψυχολογικής κακοποίησης, μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία ενός ατόμου.

Έρευνες δείχνουν ότι άτομα που έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ψυχωτικές διαταραχές, όπως σχιζοφρένεια ή σχιζοσυναισθηματική διαταραχή. Οι μηχανισμοί που συνδέουν το τραύμα με την ψύχωση είναι πολλοί και πολύπλοκοι. Ένας από τους κύριους παράγοντες είναι η χρόνια ενεργοποίηση του συστήματος αντίδρασης στο στρες. Το συνεχές άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου, που ενδέχεται να επηρεάσουν την ικανότητα του ατόμου να διαχωρίζει την πραγματικότητα από τις ψευδαισθήσεις και τις ψευδείς πεποιθήσεις. Το τραύμα μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη, αυξάνοντας την ευαισθησία του ατόμου σε ψυχωτικά συμπτώματα. Η έλλειψη υποστήριξης και η κοινωνική απομόνωση ενδέχεται να επιδεινώσουν την κατάσταση, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο όπου το τραύμα ενισχύει την ψύχωση και αντίστροφα. Οι τραυματικές εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία, όπως η κακοποίηση ή η παραμέληση, έχουν αναγνωριστεί ως σημαντικοί παράγοντες κινδύνου. Η αναγνώριση και η κατανόηση της σύνδεσης αυτής είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπευτικών παρεμβάσεων. Η παροχή υποστήριξης και θεραπείας σε άτομα που έχουν βιώσει τραύμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την ελάφρυνση των ψυχωτικών συμπτωμάτων, βελτιώνοντας συνολικά την ποιότητα ζωής τους. Η συστημική θεραπεία, η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και η ψυχοδυναμική θεραπεία είναι μερικές από τις προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ψυχωτικών συμπτωμάτων που συνδέονται με το τραύμα. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η έγκαιρη παρέμβαση και η συνεχής υποστήριξη από επαγγελματίες ψυχικής υγείας και το κοινωνικό περιβάλλον μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην πρόγνωση των ατόμων με ψύχωση που έχουν βιώσει τραύμα. Η κατανόηση της πολυπλοκότητας της σχέσης μεταξύ τραύματος και ψύχωσης επιτρέπει την ανάπτυξη ολοκληρωμένων και εξατομικευμένων προγραμμάτων θεραπείας, προάγοντας την αποκατάσταση και την ψυχική ευεξία των ασθενών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

-Ζήση, Α. (2016). Γεγονότα ζωής, χρόνιες αντιξοότητες και ψυχική υγεία: Μία ανασκόπηση. Σύναψις.

-Chorpita, B. F., & Barlow, D. H. (1998). The development of anxiety: The role of control in the early.

-Menard, C., Bandeen-Roche, K. J., & Chilcoat, H. D. (2004). Epidemiology of multiple childhood traumatic events: Child abuse, parental psychopathology, and other family-level stressors. Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology.