Personal Info

Billing Details

Για να πραγματοποιήσετε τη Δωρεά σας στο Σωματείο «Ίκελος», ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Κάντε την κατάθεση της δωρεάς σας στον τραπεζικό μας λογαριασμό ( IBAN: GR1702602470000530201273260 ) στην Τράπεζα (EUROBANK) γράφοντας το ονοματεπώνυμο σας στην αιτιολογία συμπληρωματικά με την λέξη «ΔΩΡΕΑ».
  2. Στείλτε το καταθετήριο σας με email στο: info@somateio-ikelos.gr και θα σας απαντήσουμε για επιπεβαίωση.
  3. Μπορείτε να μας καλέσετε κι εσείς στα τηλέφωνα επικοινωνίας μας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή αν έχετε τυχόν απορίες.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΚΕΛΟΣ
Διεύθυνση: Κορίνθου 270-2, Τ.Κ. 26221, Πάτρα, Ν. Αχαΐας
Τηλ.: 2616 007918
Email: info@somateio-ikelos.gr

 

Εκτιμούμε ιδιαίτερα την προσφορά σας και σας ευχαριστούμε θερμά που υποστηρίζετε ενεργά τον σκοπό μας!

Μόλις δούμε την Δωρεά σας θα σας αποστείλουμε το αποδεικτικό της κατάθεσης σας.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Ευχαριστούμε!

Donation Total: €100,00

The form is not published.

Μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις στη σχιζοφρένεια: ψυχοθεραπεία και θεραπεία οικογένειας

Η θεραπεία και αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας απαιτεί προσέγγιση όλων των παραμέτρων που μπορούν να  βοηθήσουν στην μείωση των συμπτωμάτων και την αποθεράπευση του ασθενούς. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η τήρηση και λήψη της φαρμακευτικής αγωγής, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει κλασικά ή άτυπα αντιψυχωσικά φάρμακα. Οι υπόλοιπες θεραπείες συνήθως χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τα αντιψυχωσικά φάρμακα. Στόχος τους είναι να μειώσουν τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας, να προλάβουν την υποτροπή της, να βοηθήσουν τον ασθενή να μην διακόψει την φαρμακευτική αγωγή και να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση της ζωής του. Αυτές οι θεραπευτικές μέθοδοι είναι γνωστές και ως «ψυχοκοινωνικές θεραπείες». Συγκεκριμένα, η ψυχοθεραπεία ενθαρρύνει την εξερεύνηση των πιο επώδυνων και δύσκολων συναισθημάτων και εμπειριών των ωφελούμενων. Βοηθά στην αύξηση της κριτικής ικανότητας, στη λήψη αποφάσεων σε καθημερινά ζητήματα, αλλά ακόμη και στην αποδοχή της ασθένειας. Η ψυχοθεραπεία, με λίγα λόγια, συμβάλει στην αντιμετώπιση διάφορων συμπτωμάτων, όπως: Άγχος Επεισόδια πανικού Φοβίες Συναισθηματικά προβλήματα Ψυχική ένταση Αϋπνία Κατάθλιψη Προβλήματα σχέσεων Σεξουαλικά προβλήματα Η βελτίωση της νόσου της σχιζοφρένειας συνδέεται άμεσα με την ενεργό συμμετοχή του οικογενειακού περιβάλλοντος στη ζωή του σχιζοφρενούς ασθενούς. Τα μέλη της οικογένειας μπορούν να διευκολύνουν τις δυσκολίες αυτής της σοβαρής ψυχικής ασθένειας με τρόπους που άνθρωποι εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος αδυνατούν να κατανοήσουν. Μέσω της οικογενειακής θεραπείας, τα μέλη της οικογένειας εκπαιδεύονται σχετικά με την ψυχική ασθένεια, στην παροχή συμβουλών, στην επίλυση προβλημάτων, καθώς και στην εξοικείωση με τεχνικές αντιμετώπισης κρίσεων και υποτροπών. Παρόλα αυτά, η διάγνωση της σχιζοφρένειας μπορεί να αποδειχθεί μία τραυματική εμπειρία, όχι μόνο για το άτομο που έχει …

Η θεραπεία και αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας απαιτεί προσέγγιση όλων των παραμέτρων που μπορούν να  βοηθήσουν στην μείωση των συμπτωμάτων και την αποθεράπευση του ασθενούς. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η τήρηση και λήψη της φαρμακευτικής αγωγής, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει κλασικά ή άτυπα αντιψυχωσικά φάρμακα. Οι υπόλοιπες θεραπείες συνήθως χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τα αντιψυχωσικά φάρμακα. Στόχος τους είναι να μειώσουν τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας, να προλάβουν την υποτροπή της, να βοηθήσουν τον ασθενή να μην διακόψει την φαρμακευτική αγωγή και να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση της ζωής του.

Αυτές οι θεραπευτικές μέθοδοι είναι γνωστές και ως «ψυχοκοινωνικές θεραπείες». Συγκεκριμένα, η ψυχοθεραπεία ενθαρρύνει την εξερεύνηση των πιο επώδυνων και δύσκολων συναισθημάτων και εμπειριών των ωφελούμενων. Βοηθά στην αύξηση της κριτικής ικανότητας, στη λήψη αποφάσεων σε καθημερινά ζητήματα, αλλά ακόμη και στην αποδοχή της ασθένειας.

Η ψυχοθεραπεία, με λίγα λόγια, συμβάλει στην αντιμετώπιση διάφορων συμπτωμάτων, όπως:

  • Άγχος
  • Επεισόδια πανικού
  • Φοβίες
  • Συναισθηματικά προβλήματα
  • Ψυχική ένταση
  • Αϋπνία
  • Κατάθλιψη
  • Προβλήματα σχέσεων
  • Σεξουαλικά προβλήματα

Η βελτίωση της νόσου της σχιζοφρένειας συνδέεται άμεσα με την ενεργό συμμετοχή του οικογενειακού περιβάλλοντος στη ζωή του σχιζοφρενούς ασθενούς. Τα μέλη της οικογένειας μπορούν να διευκολύνουν τις δυσκολίες αυτής της σοβαρής ψυχικής ασθένειας με τρόπους που άνθρωποι εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος αδυνατούν να κατανοήσουν. Μέσω της οικογενειακής θεραπείας, τα μέλη της οικογένειας εκπαιδεύονται σχετικά με την ψυχική ασθένεια, στην παροχή συμβουλών, στην επίλυση προβλημάτων, καθώς και στην εξοικείωση με τεχνικές αντιμετώπισης κρίσεων και υποτροπών.

Παρόλα αυτά, η διάγνωση της σχιζοφρένειας μπορεί να αποδειχθεί μία τραυματική εμπειρία, όχι μόνο για το άτομο που έχει εμφανίσει τα συμπτώματα, αλλά και για ολόκληρη την οικογένεια. Τα κυρίαρχα συναισθήματα μίας τέτοιας κατάστασης ίσως είναι η ανησυχία, η αβεβαιότητα για το μέλλον και ο θυμός. Η οικογενειακή συμμετοχή και αποδοχή δύναται να κάνουν πιο ομαλή αυτή την αλλαγή, να κάνουν, με άλλα λόγια, τις συνθήκες της διάγνωσης της σχιζοφρένειας ανεκτές και για τις δύο πλευρές.

Ίνα Σβυντρίδου

Ψυχολόγος

Οικοτροφείο Θρυλορίου Κομοτηνής

Σχετικές Αναρτήσεις