Το Σωματείο «ΙΚΕΛΟΣ» με το συντονισμό της ομοσπονδίας «ΑΡΓΩ» και το Υπουργείο Υγείας συμμετέχει στην υλοποίηση προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης που απευθύνεται στους νοσούντες από Covid-19, στις οικογένειες τους και τον γενικό πληθυσμό. Η δράση στοχεύει στην παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης, έτσι ώστε οι ωφελούμενοι να βελτιώσουν την ψυχική τους ανθεκτικότητα και να υποστηριχθούν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ψυχική επιβάρυνση που έχει προκαλέσει η πανδημία.
Πιο συγκεκριμένα στοχεύει στην:
• Δημιουργία προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για το γενικό πληθυσμό. Μέσω της δράσης αυτής θα προσφέρεται υποστήριξη σε άτομα με ένα ευρύ φάσμα ψυχικών εκδηλώσεων που σχετίζεται με την πανδημία.
• Ψυχοεκπαίδευση στις βασικές αρχές της ψυχοκοινωνικής φροντίδας και των πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας και υλοποίηση προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή (υγειονομικό προσωπικό, μέλη ΕΚΑΒ, οδηγοί ΜΜM, εργαζόμενοι κλπ), για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας με σκοπό την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας του πληθυσμού.
• Υποστήριξη ανέργων, πρόληψη της αυτοκτονικότητας, συμβουλευτική, θεραπευτική αντιμετώπιση κατάθλιψης και λοιπών προβλημάτων ψυχικής υγείας.
• Υλοποίηση προγραμμάτων ανταλλαγής εμπειρίας τεχνογνωσίας, καλών πρακτικών με άλλες θεραπευτικές ομάδες.
• Aνάπτυξη προγραμμάτων για ψυχολογική υποστήριξη ασθενών με χρόνια νοσήματα, χρόνιες παθήσεις (όπως διαβητικοί, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς κ.α) και των οικογενειών τους.

Η ομάδα παρέμβασης αποτελείται από Ψυχολόγους και Κοινωνικό Λειτουργό και εποπτεύεται από Ψυχίατρο. Προσφέρονται δωρεάν διαδικτυακές και τηλεφωνικές συνεδρίες στους/στις ενδιαφερομένους/-ες, ατομική ψυχολογική υποστήριξη καθώς και webinars εκπαιδευτικού χαρακτήρα για το υγειονομικό προσωπικό.