Ένα εγχείρημα συνέργειας μεταξύ φορέων-μελών των «Πυλώνων Αλληλεγγύης» -και στελεχών τους- με αντικείμενα συναφή με την ψυχική υγεία έφτασε σε αίσιο τέλος, μετά από δυόμισι χρόνια δουλειάς.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «ΜΟΝΟ Ο ΜΟΝΟΣ ΧΑΝΕΤΑΙ», το οποίο ξεκίνησε με τη διαπίστωση της εντάσεως των φαινομένων αυτοκτονικότητας στη Δυτική Ελλάδα. Οι εργασίες με τη συμμετοχή ψυχιάτρων, ψυχολόγων, κοινωνικών επιστημόνων, κοινωνικών λειτουργών και ειδικευμένων εθελοντών από τους φορείς ΚΕΚΟΙΨΥ, ΕΨΥΠΕΑ, ΚΟΙΣΠΕ «ΦΑΡΟΣ», ΣΟΨΥ, ΑΛΚΥΟΝΗ, ΙΚΕΛΟΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΕΝ ΤΑΞΗ και ΦΡΟΝΤΙΖΩ, κατέληξαν στη λύση της λειτουργίας μιας τηλεφωνικής γραμμής πρόληψης, υπό την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχιατρικής Νοτιοδυτικής Ελλάδας, επικεφαλής του οποίου είναι ο ψυχίατρος Γιώργος Μανωλέσος.

Απαραίτητο «εργαλείο» σε αυτή την κατεύθυνση αποτελούσε ένα τηλεφωνικό κέντρο, με δυνατότητα σύνδεσης με 21 ειδικά εκπαιδευμένους εθελοντές οι οποίοι θα υποδέχονται σε βάρδιες τις κλήσεις συνανθρώπων σε απόγνωση.

Η προμήθεια του τηλεφωνικού κέντρου εξασφαλίστηκε χάρη στη χρηματοδότηση του Συνδέσμου VINCI, ο οποίος για μία ακόμη φορά επέλεξε να στηρίξει πρόγραμμα φορέων –μελών της Ένωσης Κοινωνικών Φορέων «ΠΥΛΩΝΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ». Θα εγκατασταθεί δε σε χώρο που παραχωρεί ο Δήμος Ναυπακτίας.

Τα μέλη της ομάδας εργασίας «ΜΟΝΟ Ο ΜΟΝΟΣ ΧΑΝΕΤΑΙ» συναντήθηκαν χθες στη «ΣΤΕΓΗ ΠΟΛΙΤΗ & ΠΕΛΑΤΗ» της Γέφυρας στο Αντίρριο, για να συνυπογράψουν μνημόνιο επισημοποίησης της συνεργασίας στο εξής και να συντονίσουν τα βήματα που υπολείπονται μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Γραμμής Πρόληψης Αυτοκτονίας, η οποία προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο.