10 Οκτωβρίου 2020

Φέτος συμπληρώνονται 28 χρόνια από την ημέρα που η 10η Οκτωβρίου θεσμοθετήθηκε ως ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ψυχική Υγεία. Με φόντο την πανδημία του SARS COVID-19 που έχει πλήξει το σύνολο του πλανήτη και τις συνοδές επιπτώσεις που έχει επιφέρει στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Ψυχική υγεία για όλους. Επένδυση στην Ψυχική Υγεία. Μεγαλύτερη πρόσβαση στις δομές ψυχικής υγείας».

Επένδυση τόσο οικονομική όσο και πολιτική καθώς παγκοσμίως αναδεικνύεται καθημερινά η αναγκαιότητα στήριξης και ενίσχυσης τόσο των υπαρχουσών δομών και των λειτουργών της, όσο και της δημιουργίας νέων υπηρεσιών για τη μεγαλύτερη δυνατή ανταπόκριση και κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού.
Στη χώρα μας η πανδημία του covid-19 ήρθε να διαταράξει με έναν πρωτόγνωρο τρόπο την ψυχική υγεία πολλών συνανθρώπων μας και να προσθέσει ή να επιταχύνει την εκδήλωση συμπτωμάτων σε έναν ήδη ταλαιπωρημένο πληθυσμό από τις ψυχικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και την αύξηση των ποσοστών κατάθλιψης και των αυτοκτονιών που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Σήμερα η αναγκαιότητα επένδυσης στην ψυχική υγεία παρουσιάζεται ως επείγουσα ανάγκη για τη στήριξη και την ενδυνάμωση του κοινωνικού συνόλου. Η επένδυση στην ψυχική υγεία μέσω της ανάπτυξης ενός δικτύου προσβάσιμων δομών που να καλύπτουν το εύρος των ψυχολογικών και ψυχιατρικών αναγκών του πληθυσμού, δε μπορεί να ιδωθεί παρά ως στόχος για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Άλλωστε πώς να διαχωρίσουμε το άτομο από την κοινωνία και τον κοινωνικό του χώρο όταν αυτά τα δύο μέρη αλληλεπιδρούν και οι σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ τους επηρεάζουν τόσο το ίδιο το άτομο όσο και την κοινωνία;
Αναγνωρίζοντας λοιπόν τις θεραπευτικές ιδιότητες της ανάπτυξης σχέσεων με την κοινότητα μέσω της διαδικασίας της κοινωνικοποίησης, της ψυχολογικής στήριξης και της δημιουργίας υποστηρικτικών δικτύων συμμετέχουμε στην επίσημη καμπάνια και τις διαδικτυακές εκδηλώσεις που οργανώνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (https://gospeakyourmind.org/).

Το Κέντρο Ημέρας «ΙΚΕΛΟΣ» προσφέρει καθημερινά δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και συγκεκριμένα:
– Ψυχιατρική εκτίμηση
– Ψυχολογική παρακολούθηση
-Ατομική ψυχοθεραπεία
– Δραστηριότητες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης
– Συμβουλευτική
– Διασύνδεση με την κοινότητα και τους φορείς ψυχική υγείας

Το Κ.Η λειτουργεί Δευτέρα-Παρασκευή 8:00-16:00 και εξυπηρετεί τον πληθυσμό των Δήμων: Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Παιανία-Γλυκά Νερά, Πεντέλη-Μελίσσια, Βριλήσσια, Παλλήνη, Πικέρμι-Ραφήνα. Σπάτα-Αρτέμιδα

tel: 210 6085641
Address: Eπτανήσου 20 Αγία Παρασκευή